Κόκορας κοκκινιστός με φλωμάρια

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα και 30 λεπτά

Για 4 άτομα

 

Υλικά

 

1 κόκορας 1500 γραμμάρια

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

100 ml κόκκινο κρασί

600 γραμμάρια τομάτες φρέσκιες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κόκκους μπαχάρι

1 φύλλο δάφνης

100 ml ελαιόλαδο

½ κιλό φλωμάρια ψιλά

200 γραμμάρια ξερό τριμμένο τυρί Καλαθάκι Λήμνου

 

Εκτέλεση

 

Στον πάγκο της κουζίνας σας, κόβετε τον κόκορα σε μερίδες, με την βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού.

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και τις φρέσκιες τομάτες. Καθαρίζετε τη σκελίδα σκόρδο και την ψιλοκόβετε και αυτή.

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι θωρακίζετε τον κόκορα να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Προσθέτετε το θωρακισμένο κόκορα και ανακατεύετε.

Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί στο μισό.

Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα τις φρέσκιες τομάτες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μπαχάρι, το φύλλο της δάφνης και χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και τον αφήνετε να σιγοβράσει για 1½ ώρα, ελέγχοντας ανά διαστήματα αν χρειάζεται υγρά.

Όταν είναι έτοιμος, τον αφαιρείτε από την κατσαρόλα και τον τοποθετείτε σε μία πιατέλα.

Μέσα στον ζωμό που έχει μείνει στην κατσαρόλα ρίχνετε τα φλωμάρια και ανακατεύετε καλά προσθέτοντας εάν χρειάζεται χλιαρό νερό και αλάτι.

Αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν σχεδόν όλο το νερό.

Σερβίρετε τα φλωμάρια με τον κόκορα σε μια πιατέλα προσθέτοντας από πάνω το ξερό τριμμένο καλαθάκι Λήμνου.

ΠΑΝΩ