Αρνίσια κότσια στην γάστρα κοκκινιστά με πατάτες και φέτα

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 1½-2  ώρες

Για 2 άτομα

 

Υλικά

 

4 μικρά αρνίσια κότσια

4 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές βούτυρο

1 κουταλιά αλεύρι

250 ml μαυροδάφνη

250 ml ζωμό κοτόπουλο

300 γραμμάρια τομάτα κονκασέ

3 ώριμες τομάτες ψιλοκομμένες

2 κουταλιές πελτέ τομάτας

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 πατάτες καθαρισμένες

2 κόκκους μπαχάρι

2 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο

300 γραμμάρια φέτα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Θωρακίζετε τα αρνίσια κότσια καλά από όλες τις πλευρές, να πάρουν καλό χρώμα παντού, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Όταν το αρνί πάρει καλό χρώμα, το αποσύρετε από το τηγάνι και το τοποθετείτε σε μία γάστρα, αφήνοντας στο τηγάνι όσα λιπαρά έχουν μείνει.

Ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτετε το βούτυρο και μόλις λιώσει πασπαλίζετε με το αλεύρι  και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε άλλο το αλεύρι.

Σβήνετε με την μαυροδάφνη και μόλις έχει εξατμιστεί προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλο, το κονκασέ, τις ψιλοκομμένες ώριμες τομάτες και τον πελτέ τομάτας και ανακατεύετε καλά.

Μόλις πάρει μία βράσει τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού στην γάστρα μαζί με τις πατάτες κομμένες στα 4 κατά μήκος, το μπαχάρι, το φρέσκο δενδρολίβανο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Σκεπάζετε την γάστρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο κελσίου για 1½ ώρα.

Μόλις συμπληρωθεί η 1½ ώρα, ξεσκεπάζετε την γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά προσθέτοντας τα τελευταία 15 την φέτα κομμένη σε μεγάλα, λεπτά ορθογώνια κομμάτια.

ΠΑΝΩ mpoumpas.gr